huidige pagina : basisonderwijs > Kunstmenu > Barendrecht
muziek
foto & video
theater

 Met trots presenteert ToBe cultuurcentrum het nieuwe
Kunstmenu aanbod voor het primair onderwijs Barendrecht. Het Kunstmenu vindt u voor het eerst op de nieuwe site: www.kunstmenubarendrecht.nl. Deze site is een samenwerking van de cultuurinstellingen in Barendrecht. De indeling van het programma aanbod van ToBe is geheel vernieuwd.

 1. MUZIEK/THEATER OP SCHOOL OF LOCATIE
 2. TECHNIEK EN VAARDIGHEDEN
  1. beeldend
  2. taal
  3. muziek
 3. KUNSTENAARS EN COMPONISTEN
  1. muziek
 4. KUNST EN CULTUUR IN DE GESCHIEDENIS
  1. erfgoed en vormgeving
  2. muziek
 5. KUNSTVORMEN VERSCHILLENDE CULTUREN
  1. muziek
 6. MAATSCHAPPELIJKE THEMA’S
  1. taal
  2. theater/drama
 7. PRESENTATIE
  1. beeldend
  2. muziek
  3. theater/drama
 8. FANTASIE
  1. beeldend
  2. taal
  3. muziek
  4. theater/drama
 9. ALGEMENE INFORMATIE
  1. vervoer
  2. kosten
  3. aanmelden
  4. contact
  5. ToBe cultuurcentrum
  6. De Baerne
  7. Op maat

Door deze indeling kunt u gemakkelijk uw programma op inhoud  samenstellen en projecten aan elkaar koppelen. Speciaal voor het primair onderwijs in Barendrecht heeft ToBe zich laten inspireren door de Gorgelrijmen van de Nederlandse dichter en schrijver Cees Buddingh.
Onder de titel Poëzie en Fantasie zijn een aantal leuke projecten ontwikkeld waar u school-breed aan deel kunt nemen. Deze projecten biedt de mogelijke van een presentatie.
U kunt onbeperkt van ons aanbod gebruik maken. De kosten van het project staan onder het project vermeld. Laat u verrassen en inspireren door het nieuwe kunst- en cultuuraanbod.
Ik wens u een mooi cultureel schoolseizoen.


OP MAAT

In samenspraak met de school wordt een project ontwikkeld.
Het project kan aansluiten bij andere activiteiten in het kunstmenu, bijvoorbeeld museumbezoek. Het project kan ook aansluiten bij een thema of methodiek op school. Het project kan uit verschillende vaardigheden en technieken bestaan en sluit aan bij de kerndoelen van kunstzinnige orientatie. Op maat kan ook deel uitmaken van een leerlijn.

plaats en duur: in overleg
kosten: € 82,50 per uur
groep: 1 t/m 8
code: BK357

naar boven


1 MUZIEK/THEATER OP SCHOOL OF LOCATIE

De voorstellingen op school of locatie zijn kleine intieme voorstellingen. Soms kan een voorstelling aanleiding zijn voor een vervolgtraject.

KAMER 101
    
Aan het einde van een lange gang in Huize Avondgloren ligt kamer 101. Het is maar een klein kamertje met daarin niet meer dan een nachtkastje en een bed. In dat bed ligt meneer van Kevelaer. Hij is oud en in de war. Vroeger was meneer van Kevelaer een beroemd toneelspeler. Zo beroemd dat hij zelfs voor de koningin mocht optreden. Maar dat is lang geleden. Nu ligt hij alleen in zijn kamertje en niemand komt eens bij hem langs. Tot vandaag.
Vandaag komt Renée op bezoek. Ze heeft een bos bloemen bij zich en een mislukte tekening. Het wordt een wonderlijk bezoek. Niets is wat het lijkt in kamer 101. Het bed is opeens een boot, de wandelstok een zwaard en hoe zit dat nou met die sterfscène? Is hier nou helemaal niets echt? Oh jawel, toch! Pas op! Daar komt ze aan! De Zuster!
Kamer 101 is een dynamische voorstelling met veel zang en dans voor leerlingen van groep 3 t/m 7.
Gedanst,gespeeld en gezongen door: Jan Stroeve, Lottie de Bruin en Peter Marijnissen.

Vereisten:         Leeg en vrij speelvlak van minimaal 8 x 6 meter                                                                           Minimaal 1½ meter afstand tussen speelvlak en publiek
                         Minimale hoogte 3 meter
                         Egale en schone vloer
                         Voorstelling moet ongestoord kunnen worden gespeeld
                         (niet in- en uitlopen, geen bel en/of telefoon)
                         Afsluitbare kleedruimte
Opbouwen:      Ongeveer 1 uur
   
plaats: de school
duur: 55 minuten
speeltijden: Donderdagmorgen en middag of in overleg
kosten: € 600,-
groep: 3 t/m 7
code: BV070
minimaal 3 groepen

PIMPEL & PIZZA!    
Krijn is kunstschilder en samen met zijn dochter Pimpel woont hij in een gezellig en rommelig atelier. Hij schildert prachtige schilderijen, de één nog mooier dan de ander. Jammer alleen dat niemand er eens eentje koopt. Het geld is op, de koelkast is leeg en Pimpel en Krijn hebben honger. Wat moeten ze? Dan heeft Pimpel een idee; reclame! Iedereen moet weten hoe mooi Krijn schildert. Haar plannetje blijkt te werken. Er belt een meneer aan met een vraag; hij wil een schilderij van zijn moeder en daar heeft hij heel veel geld voor over. Dat lijkt Krijn een fluitje van een cent… of toch niet? En wat is er toch met die meneer aan de hand?
Theater op school – Een spannende en ook hilarische voorstelling voor groep 3 t/m 8 van het basisonderwijs met veel muziek en beweging. Op een speelse manier worden thema’s uit de beeldende kunst belicht waar tijdens een vervolgles op kan worden doorgegaan.
Spel: Lottie de Bruin, Jan Stroeve en Peter Marijnissen.

Vereisten:        Leeg en vrij speelvlak van minimaal 8 x 6 meter
                        Minimaal 1½ meter afstand tussen speelvlak en publiek
                        Minimale hoogte 3 meter
                        Egale en schone vloer
                        Voorstelling moet ongestoord kunnen worden gespeeld                                                              (niet in- en uitlopen,    geen bel en/of telefoon)
                        Afsluitbare kleedruimte
Opbouwen:     Ongeveer 1 uur

plaats: de school
duur: 50 minuten
speeltijden: Donderdagmorgen/middag en in overleg
kosten: € 600,-
groep: 3 t/m 8
code: BV085 
minimaal 3 groepen

ZO KLINKT DAT! EEN AANGEKLEED SCHOOLCONCERT IN DE BAERNEZAAL
ToBe heeft een speciaal schoolconcert ontwikkeld met een theatraal kantje. Want terwijl Mevrouw Elise Droogtrommel met haar was bezig is, maakt het jonge publiek kennis met alle instrumentengroepen die er zijn: strijkinstrumenten, tokkelinstrumenten, toetsinstrumenten, blaasinstrumenten, slagwerk…
De instrumenten worden op professionele wijze bespeeld door een aantal ToBe muziek docenten. Ondertussen gaat ook Mevrouw Droogtrommel door met strijken en mag ze gelukkig af en toe even uitblazen…
De leerlingen maken kennis met de BaerneZaal en met de professionele musici die lesgeven op zoveel verschillende instrumenten  in de Baerne. Een fantastisch concert  met een echte theatersfeer op een mooi uitgelicht podium.

plaats: de Baerne, Buitenlandse Baan 1
duur: 1 uur
periode: april 2014
kosten: € 150,- per groep
groep: 5 t/m 7
code: BK328
NB: Het schoolconcert kan doorgang vinden bij minimaal 90 leerlingen

naar boven


2 TECHNIEKEN EN VAARDIGHEDEN
In dit hoofdstuk worden diverse technieken en vaardigheden aangeboden. Zingen, spelen en danstechnieken. Bij foto en video heb je verschillende vaardigheden nodig om tot mooie resultaten te komen. In de beeldende kunst heb je te maken met kleur, vorm en techniek.


2.1 BEELDEND

POËZIE EN FANTASIE; DE WENS IS EEN GORGELMENS 2D
Leerlingen maken op een speelse en kunstzinnige manier kennis met het begrip ’mens’. Ze ontdekken dat de mens onderdeel is van de natuur, en de natuur heeft geen grenzen. Met dit gegeven gaan ze aan de slag met potlood en papier. Iedere leerling krijgt een aantal voorbeelden vanuit de natuur, een paar anatomische voorbeelden en een gezicht. Naar aanleiding van een gorgelend gedicht maken ze een compositie vanuit verschillende afbeeldingen, ze gaan als het ware half mens/ half natuur tekenen.
Benodigdheden: vellen carbonpapier, vellen A4 papier, inktpennen, 6H voorbeelden, kopieën, afbeeldingen.
duur: 1 ½  uur
materiaalkosten: € 1,50 per leerling
kosten per groep: € 125,-
groep: 3 t/m 8
code: BK387

 
POËZIE EN FANTASIE; STRIPTEKENEN  "GORGELWEZENS " 2D
In deze workshop gaan de leerlingen met het onderwerp poëzie als uitgangspunt een stripfiguur op papier uitwerken. Er wordt uitgelegd hoe je vanuit de basis verschillende poses kunt tekenen.
Samen met de vakdocent gaan de leerlingen via stappen dit gezamenlijk doen.
Zo kan er bij ieder een fantasierijke stripgorgelwezen ontstaan en een mooi verhaal vormen.
Dit kan ook indien gewenst, gemaakt worden als decor voor een afscheidsmusical of andere manifestatie van de school.
 
Benodigdheden: papier A4 - A3 papier of rol behangpapier, potloden kleurpotloden, verf, gum en puntenslijper.
duur: 1 ½  uur
materiaalkosten: € 1,50 per leerling
kosten per groep: € 125,-
groep: 4 t/ m 8
code: BK388

WORKSHOP STRIPTEKENEN; HELDEN
In deze workshop leren de leerlingen een anatomisch correcte figuur te tekenen. Er wordt uitgelegd hoe je vanuit de basis verschillende poses kunt tekenen. Samen met de vakdocent van ToBe gaan de leerlingen via stappen dit gezamenlijk doen. Daarna maken ze er zelf één: van zichzelf in een pose gekleed als superheld.
Benodigdheden: 2 vellen A4 of A3 tekenpapier per leerling, potloden, kleurpotloden, gum en puntenslijper

duur: 1 ½  uur
materiaalkosten: € 1,50 per leerling
kosten: € 125,-
groep: 4 t/m 8
code: BK333

EILAND VAN KERAMIEK; SLAAPKAMERDIEREN
De leerlingen gaan klei ontdekken en ervaren en met dit materiaal in hun eigen beleving vormgeven. Engobe en kleurpigmenten worden gebruikt  om kleur op klei aan te brengen.
De leerlingen krijgen informatie over keramiek en over het ontstaan van klei; Wat is er in onze dagelijkse omgeving zoal van klei gemaakt?
De leerlingen zullen verwonderd zijn, dat er met een dergelijk zacht materiaal, na het bakken op hoge temperatuur een echt stenen kunstwerkje ontstaat.
Het is een workshop met veel verbeeldingskracht.
Bij dit project is assistentie van leerkrachten en hulpouders gewenst.

plaats: de Baerne of op school
duur: 2 ½ uur
materiaal- en stookkosten: € 3,50 per leerling
kosten: €  206,-
groep: 3 t/m 8
code: BK330

naar boven


2.2 TAAL

POËZIE EN FANTASIE; FANTASIEVERHALEN MAKEN
Uitgangspunt zijn gorgelfiguren van Buddingh. Iedere leerling neemt 2 of meer figuren uit de serie, of fantaseert er zelf 2 of meer. Het verhaal omvat  een probleem dat opgelost moet worden. De 5 W’s moeten gebruikt worden
Wie, wat, waar, wanneer en waarom.
De verhalen worden voorgelezen en zijn uitgangspunt voor een stukje theater.
De mogelijkheid voor een presentatie.

duur: 2 uur
kosten: € 165,-
groep: 4 t/m 8
code: BK398

POËZIE EN FANTASIE; DRUK EEN GORGELFIGUUR IN TAAL
We laten ons inspireren door gorgelfiguren en gaan zelf aan de slag om een gorgelfiguur te fantaseren. Dit wordt uitgebeeld in pastel. Vervolgens maken we een korte tekst of een elfje en drukken met shabloonletters de tekst naast het beeld.
De pastels met teksten worden tentoongesteld
De mogelijkheid voor een presentatie.

duur: 2 uur
materiaalkosten: € 1,50
kosten: € 165
groep: 5 t/m 8
code: BK399

POËZIE EN FANTASIE; FANTASIEGEDICHTEN MAKEN
Naar aanleiding van gorgelrijmen gaan leerlingen aan de slag. Ze verzinnen een eigen fantasie wezen.
Ze maken een gedicht waar de kenmerken op een beeldende manier naar voren komen.
Kenmerken kunnen zijn: waar komt het vandaan, wat is de leefomgeving van het figuur, wat doe je als je het figuur tegenkomt. Het figuur wordt uitgebeeld op een beeldende manier door de leerling. De gedichten worden voorgelezen. Iedere leerling adopteert een gedicht en maakt daar zijn eigen beeldende fantasie van. De gedichten en tekeningen worden geëxposeerd.
De mogelijkheid voor een presentatie.

duur: 2 uur
materiaalkosten: € 1,50 per leerling
kosten: € 165
groep:  6 t/m 8
code: BK397

naar boven


2.3 MUZIEK

WHACK A BOOM  
Tijdens deze korte cursus gaan leerlingen aan de slag met ritme en melodie. Daarbij maken we gebruik van Boomwhackers, kleine percussie-instrumenten en de stem. Boomwhackers zijn plastic buizen met elk een eigen kleur, lengte en toon. In deze cursus gaan we speelsgewijs ontdekken wat je allemaal kunt doen met Boomwhackers; hoe speel je een melodie en hoe een ritme en hoe speel je samen. We studeren een muziekstuk in. Daarin combineren we de boomwhackers met percussie-instrumenten en zang.

duur: 2 x 1 uur
instrumentenhuur: € 5,- per groep
kosten: € 165,-
groep: 3 t/m 8
code: BK217

AAN DE SLAG MET FRUITRITME
Welk ritme klap je op het woord ‘appel’? Of op het woord ‘banaan’? Tijdens de workshop ‘FruitRitme’ zijn de kinderen op een speelse manier bezig met maat en ritme in de muziek. De kinderen krijgen een ritme aangeboden en doen dat na. Of ze verzinnen zelf hun drumritme. De woorden waarop de ritmes gemaakt worden, komen allemaal uit de fruitwinkel. Als er een aantal ritmes verzonnen zijn, worden deze ‘onder elkaar’ gezet en gaan de leerlingen met z’n allen aan de slag. Er wordt daarbij gebruik gemaakt van diverse slagwerkinstrumentjes zoals djembés, shakers en conga’s. Er wordt een globale notatie gemaakt van het ritme en vervolgens wordt deze muzikale fruitmand met z’n allen uitgevoerd. De workshop ‘FruitRitme’ vindt plaats in de hal van de Baerne.
‘Aan de slag met fruitritme’ kan ook met elementen uit Poëzie en Fantasie vorm krijgen.

plaats: de Baerne, Buitenlandse Baan 1, voor scholen in Carnisselanden, locatie in overleg
duur: ¾ uur
kosten: € 63,-
groep: 3 t/m 5
code: BK143

MUZIEK DAT BEN JE ZELF                                                                                                 
Tijdens deze workshop maken we muziek met als instrument ons eigen lichaam, oftewel bodypercussion. We beginnen met het vinden van klanken op het lichaam en hoe je daarmee een ritmisch patroon kunt maken. Daarna maken we een ritmisch muziekstuk door de bodypercussion te combineren met de stem en attributen als een tafel, stoel en dergelijke.

plaats: de school
duur: 2 x 1 uur
kosten: € 165,-
groep: 6 t/m 8
code: BK218

POËZIE EN FANTASIE; GORGELRAP
De gorgelversen worden voorgelezen en gezamenlijk door de groep geanalyseerd.
Wie heeft de hoofdrol en wat gebeurt er allemaal.
Deze ingrediënten zijn de ingrediënten voor een rap.
In een rapworkshop wordt de rap uitgelegd en een model gemaakt met een beat waar de leerlingen een gorgelrap gaan maken met de ingrediënten van de gorgelversen.
De raps worden op school uitgevoerd en op de site van de schoolgezet.
De mogelijkheid voor een presentatie.

duur: 2 uur
kosten: € 165,-
groep: 6 t/m 8
code: BK400

POËZIE EN FANTASIE; GORGELRIJMEN EN DAN LIEDJES
De leerlingen krijgen een workshop liedjes schrijven en gaan vervolgens de gorgelrijmen op muziek zetten en voorzien deze van een melodie. Vervolgens wordt onder leiding van een vakdocent de liedjes voorzien van een melodielijn en een akkoordenschema.
Met zoveel mogelijk varianten van teksten en melodieën worden de liedjes gepresenteerd aan elkaar en worden de mooiste liedjes voorzien van een begeleiding met schoolinstrumenten.
Er wordt een schoolorkestje samengesteld waarin zoveel mogelijk docenten en leerlingen zitten.
Uiteindelijk vindt er een openbare presentatie plaats van de liedjes. (liedjesfestival)
Er is hier een koppeling met Zangmakers mogelijk.
De mogelijkheid voor een presentatie.

duur: 2 uur
kosten: € 165,-
groep: 6 t/m 8
code: BK401

VERDIEPING; STRIJKBEESTEN
Leerlingen ontmoeten de Strijkbeesten en beleven daar allerlei avonturen mee. Ze zingen, luisteren, dansen, improviseren en spelen op violen, cello’s en allerlei slagwerk.
De leerlingen zijn bezig met hoog-laag, hard-zacht, kort-lang, langzaam-snel uit het muzikale spectrum. De laatste les geven de leerlingen een presentatie aan medeleerlingen en/of de ouders.

plaats: in het speellokaal
duur: 4 x ¾ uur
kosten: € 495,-
groep: 1 t/m 3
code: BV113

VERDIEPING; STRIJKEN EN BLAZEN
Bij de workshops ‘Strijken en Blazen’ komen gedurende drie weken een viooldocente en een dwarsfluitdocente naar de basisschool om de leerlingen van groep 4 of 5 met hun instrumenten kennis te laten maken. De docenten hebben voor elk leerling een instrument bij zich in de juiste maat. Hierdoor door kan een groep van 24 leerlingen de viool en de dwarsfluit bespelen.
De leerlingen leren goed te luisteren en na te spelen wat ze horen. Daarbij wordt onder meer een speciale CD gebruikt. Deze workshops zijn dé manier om al op jonge leeftijd op verschillende manieren muziek te leren maken; met strijken én blazen.

Duur: 3  x 1 uur
kosten: € 495,-
groep: 4 en 5
code: BV064

VERDIEPING; HET GROOT NOOTZAKELIJK KOOR
Zingen is een goede en laagdrempelige manier om met muziek maken in aanraking te komen. Door op de basisschool een groot koor te vormen wordt de basis gelegd voor een muzikale ontwikkeling die een leven lang meegaat. Het zingen weer op het lesrooster, dat is een van de doelen van Het GrooT NooTzakelijk Koor.

duur: in overleg
kosten: afhankelijk van de duur
groep: 4 t/m 8
code: BV127

VERDIEPING; MAGISCHE SNAREN
Aan de hand van een aantal liedjes op CD gaan leerlingen zelf een theaterstuk creëren. De liedjes worden door een verhaallijn aan elkaar verbonden. Telkens als er een snaar van de geheimzinnige gitaar wordt aangeslagen gebeurt er iets bijzonders. De namen van de snaren zitten in de liedjes. Zingen, (gitaar)spelen, decor maken, teksten schrijven, dansen en acteren, alles wordt in 6 wekelijkse lessen van één uur (inclusief uitvoering) tot stand gebracht. Blues, Spaans, Reggae, Klassiek, Rap en Rock.....alles komt voorbij in Magische Snaren.

duur: 6 x 1 uur
kosten: € 495,-
groep: 5 en 6
code: BV120

naar boven


3 KUNSTENAARS EN COMPONISTEN
In dit hoofdstuk staan de projecten waar een kunstenaar of componist als uitgangspunt dient. Bijvoorbeeld de verbeeldingskracht van Salvador Dali of de schilderijententoonstelling van Moessorgski. Kunstenaars, componisten en architecten, ze geven vorm en kleur aan stad en land. Bij ToBe kunnen kinderen alvast spelenderwijs met deze beroepen kennismaken.

LUISTEREN NAAR EEN SCHILDERIJ
“Van een goed liedje zie je de kleuren, een mooi schilderij kun je horen", zei Toon Hermans eens. Dit gaan de leerlingen zelf ervaren en in de praktijk brengen aan de hand van het muziekstuk ‘De
Schilderijententoonstelling’ van Modest Moessorgski. De leerlingen luisteren, zingen, bewegen, associëren, schilderen en maken tenslotte hun eigen muzikale ‘schilderijententoonstelling’ met behulp van Orff-instrumentarium. De schilderopdracht in les 2 wordt gegeven door de eigen leerkracht, hiervoor is een lesbrief beschikbaar.

duur: 3 x 1 uur waarvan les 2 door de eigen leerkracht wordt gegeven
materiaalkosten: € 5,-
kosten: € 165,-
groep: 4 en 5
code: BK096

DE MOLDAU 
Beleef de muziek van BedÅ™ich Smetana en laat je meevoeren over de rivier de Moldau. Door het luisteren naar de muziek, het tekenen bij de muziek en het zingen van het Moldau lied leren de leerlingen dit muziekstuk echt kennen. Hierna hebben ze voldoende inspiratie opgedaan om met Orff-instrumentarium hun eigen Moldau muziekstuk te creëren en aan elkaar te presenteren. De tekenopdracht in les 2 wordt gegeven door de eigen leerkracht, hiervoor is een lesbrief beschikbaar.

duur: 3 x 1 uur waarvan les 2 door de eigen leerkracht wordt gegeven
materiaalkosten: € 5,-
kosten: € 165,-
groep: 5 en 6
code: BK063

naar boven


4 KUNST EN CULTUUR IN DE GESCHIEDENIS
In dit hoofdstuk gaan we met kunst en cultuur terug in de geschiedenis. Dit kan zijn naar aanleiding van een verhaal of voorwerpen uit de geschiedenis, bijvoorbeeld een wapenschild of muziekinstrumenten.

4.1 ERFGOED EN VORMGEVING

EEN BEZOEK AAN D’OUWE SCHOOL IN BARENDRECHT
Weet jij wat een zaaiviool is? En wist jij dat mensen vroeger in een soort kast sliepen? Midden in Barendrecht staat D’Ouwe school, een schooltje van bijna honderd jaar oud. Hierin zit tegenwoordig de Historische Vereniging. Deze vereniging onderzoekt de geschiedenis van Barendrecht en omgeving. Ook verzamelt ze allerlei voorwerpen die vroeger werden gebruikt; van landbouwgereedschappen tot huishoudelijke artikelen en zelfs een oude poepdoos! Deze voorwerpen kun je bekijken in verschillende kamertjes en winkeltjes die in D’Ouwe school zijn nagemaakt. Zo kun je bijvoorbeeld zien hoe een dorpsschooltje er in 1890 uitzag: kun je nog voorstellen dat alle kinderen van één dorp samen in één klas zaten? Samen met een gids maak je een rondleiding en ontdek je wat er in D’Ouwe school allemaal te zien is.
VERWERKINGSLES:
Naar aanleiding van het bezoek, waar de leerlingen hebben kunnen zien hoe het was om in die tijd te leven, gaan leerlingen zelf aan de slag als vormgever.

plaats:  D’Ouwe School Barendrecht, Dorpsstraat 150A en op school
duur rondleiding: 1 uur
duur verwerkingsles op school:  2 uur 
materiaalkosten: € 2,50 per leerling
kosten: € 247,-
groep: 6 t/m 8
code: BK146


4.2 MUZIEK

HOOR EENS HOORNS DOOR ALLE EEUWEN HEEN 
De leerlingen maken een reis door alle eeuwen heen en krijgen een zeer gevarieerd en interactief concert op 22 verschillende hoorns, van de  dierhoorn uit de prehistorie via de jachthoorn tot en met de modernste ventielhoorn. Het veelzijdige keyboard begeleidt de hoorniste. Muziek uit alle tijdsperioden. Leerlingen worden met luister- en doe opdrachten actief bij het concert betrokken. Na de les ontvangt de leerkracht een kant-en-klaar lespakket bestaande uit een CD en werkbladen met diverse opdrachten.

plaats: aula of speellokaal
duur: 1 uur
tijd: vrijdagochtend
materiaalkosten: € 5,-
kosten: € 165,-
groep: 3 t/m 8
code: BK061
NB: minimaal 2 groepen per school

VAN TROMPEN EN BELLEN: MIDDELEEUWSE MUZIKANTEN KOMEN TOT LEVEN
Pauwelken: “Welkom in de wereld van de middeleeuwse speellieden! Maar hé, waar is Hadewijch? Die verslaapt zich nu altijd…… Roepen jullie even mee? Hadewijch..!!! Luister, ik hoor wat….ja hoor, daar komt ze aan, spelend op een piepklein fluitje……”.
Tijdens de eerste les vertellen de twee docenten over het leven van middeleeuwse speellieden. Hoe ze gekleed gingen, wat ze zongen, wat ze speelden, hoe ze aten en dronken. Ze gebruiken daarbij middeleeuwse instrumenten, zoals fluiten, doedelzak, schalmei, draailier en allerhande trommels.
In de tweede les worden de leerlingen uitgenodigd om mee te spelen, te zingen en te dansen. Een hele mand met instrumenten waaronder kerfstokken (een middeleeuwse rasp) en Hansjes-knap (klepperklompjes).

plaats: in het speellokaal
duur: 2 x ¾  uur
kosten: € 247,-
groep: 3 t/m 6
code: BK222

naar boven


5 KUNSTVORMEN VERSCHILLENDE CULTUREN
De projecten in dit hoofdstuk maken de leerlingen kennis met verschillende culturen; Zuid Amerika, Afrika, Azie en landen in Europa. 

5.1 MUZIEK

MINIMEGAMUZIKALEMEEDOESHOW
De ‘Minimegamuzikalemeedoeshow’ is een muzikale act waarbij in één uur veel muziekstijlen de revue passeren. Eerst leer je de minimegamuzikalemeedoeshowtune met die best wel lastige tekst. Vervolgens: Spoedcursus discodansen: verzin een coole move bij Soul-, Rock ’n Roll- of Reggaemuziek. We bezoeken Oostenrijk met een jodelliedje dat steeds sneller gaat. We gaan naar Spanje waar we een stierengevecht doen gecombineerd met bodypercussie. Even uitrusten met een lollig kampvuurliedje. En dan: wie wint de stopdanscompetitie van jouw klas? Dit alles met verve gebracht door twee enthousiaste muzikanten.
Het is ook mogelijk het project tegen kostprijs te verlengen. Drie weken achter elkaar komen dan twee enthousiaste muzikanten naar de school om leuke muzikale dingen te doen met aan het eind een mogelijke presentatie voor de ouders.

duur: 1 uur
kosten: € 165,-
groep:1 t/m 8
code: BK055
kosten 2 extra lessen: € 330,-/code: BK 055a

DJEMBÉ SPELEN IN DE KLAS
In een uur tijd krijgen de kinderen een Afrikaans ritme en een liedje aangeleerd.
Zij luisteren naar elkaar en leren samen spelen en zingen. In deze les worden de leerlingen uitgedaagd om creatief en alert te zijn. Het plezier in muziek staat in ieder geval bovenaan!

duur: 1 uur
kosten instrumentenhuur: € 12,50
kosten: € 82,50
groep: 5 t/m 8
code: BK065

GA JE MEE OP EEN MUZIKALE WERELDREIS                 
een interactief schoolconcert                                               
Van Ierland tot Brazilië, van Spanje tot Japan. Tijdens een interactief concert spelen een pianiste en saxofoniste muziek uit alle windstreken. Door middel van een koffer met voorwerpen en brieven, maken de leerlingen kennis met muziek uit verschillende landen, leren ze liedjes uit Afrika en Zuid-Amerika en gebruiken ze hun eigen lijf als instrument.

plaats: het speellokaal                                                                                                           
duur: 50 minuten
kosten:   €75,-
groep: 5 t/m 8
code: BK365

minimaal twee concerten per school

BRAZILIAANSE PERCUSSIE
Leerlingen maken kennis met Braziliaanse percussie-instrumenten en leren als een slagwerkensemble samenspelen. De instrumenten en ritmes zijn geïnspireerd op de Braziliaanse cultuur. Er worden verschillende instrumenten in hun culturele context gepresenteerd. Het niveau van de groep is bepalend voor de inhoudelijke invulling, maar het lesplan kan als volgt omschreven worden:
• Kennismaking met instrumenten en lesmethode, spelen van eenvoudige ritmes.
• Uitwerking van eenvoudige ritmes, introductie nieuwe ritmes en grote trommels.
• Samenspel als groep met kleine instrumenten en grote trommels.
De ritmes variëren al naar gelang de groepssamenstelling en impulsen vanuit de groep. Het uitgangspunt is een presentatie waar plaats is voor alle deelnemers op hun eigen manier. Instrumenten: Surdo, Zabumba, Tambourim, Agogo, Gansá, Berimbao, Tam-Tam, Caixa, Cuica, Reco-reco, diverse sfeerpercussie.

plaats: in het speellokaal
duur: 3 x ¾ uur
kosten instrumentenhuur: € 37,50
kosten: € 185,-
groep: 5 t/m 8
code: BK066

THE SOUND OF WATER
De Baka-pygmeeën uit Congo maken prachtige muziek. De Baka wonen in het woud en ze halen hun inspiratie uit hun omgeving. Dat is duidelijk te horen aan hun meerstemmige zang waarbij ze gebruik maken van enkele klanken zoals [A], [O], [E].
Ook maken ze interessante ritmes op het water in de rivier. Door met hun handen op een bepaalde manier op het water te slaan ontstaan ritmische patronen.
Tijdens de lessen bootsen we deze waterklanken na. Daarvoor vullen we grote bakken met water en ontdekken we verschillende waterklanken. Hoe klinkt het als je met een eierdopje op het water slaat of als je door een tuinslang in het water blaast. Door te slaan op kalebassen die omgekeerd in het water drijven krijg je een breed spectrum aan klanken. Behalve een ritme kun je nu ook een melodie spelen. We leren een Congolees liedje waarbij we de manier van zingen van de Pygmeeën gebruiken. Daarbij begeleiden we onszelf met de waterklanken. Verfrissende muziek, een combinatie van waterpret en musiceren!

locatie: speellokaal of buiten ruimte
duur: 2 x 1 uur
instrumentenhuur: € 5,-
kosten: € 165,-
groep: 7 en 8
code: BK366

naar boven


6 (MAATSCHAPPELIJKE) THEMA’S
Dit hoofdstuk bevat projecten rond een thema. Dit kunnen thema’s zijn waar leerlingen mee bezig zijn zoals vriendschap maar ook thema’s waar de dans- of dramales over gaat bijvoorbeeld feest.

6.1 TAAL

SCHELDEN DOET (GEEN) ZEER, OFWEL: PESTEN
Als je alleen komt te staan, doet schelden zeer.
Maar als je met een paar klasgenoten ‘Schelden doet geen zeer!’ kunt roepen, dan is het gevaar afgewend. Met een ritueel is  de besmetting, die het begin is van de lijdensweg die pesten heet, voorkomen.
Woorden hebben vleugels…  en zijn net virussen.
In deze les gaat het om wat aan pesten vooraf gaat. Om het spel op het schoolplein, en hoe krachtig daarin taal is. Om te begrijpen hoe een leuke klas ineens in een hel kan veranderen, moet je ANDERS NAAR TAAL KIJKEN. We gaan stapsgewijs aan de slag met geleide associatie, met schrijf- en tekenoefeningen. Na de inleiding gaan kinderen individueel hun eigen verhaal schrijven.
Machteld Teekens studeerde pedagogiek en werkt al 20 jaar als kunstdocent. www.zoveelzinnenzoveelkleuren.blogspot.com

duur:2 uur
kosten: € 165,-
groep: 4 t/m 8
code: BK367

VRIENDSCHAP
Wat je allemaal niet deed! Kinderen van groep 8 kijken terug op hun schoolloopbaan en schrijven daarover een keervers. Het kan gaan over (rituelen bij) vriendschappen, over lol trappen en schoolplein discussies.
De verzen staan in de grondverf en kunnen nog een keer goed bekeken worden.
Met een extra les kunnen ze tot een boek worden verwerkt of ze worden nagekeken en gaan op een weblog.

duur: 2 uur
kosten € 165,-
groep: 5 t/m 8
code: BK368


6.2 THEATER/DRAMA

BEESTENBOEL
We horen een geluid, waar komt het vandaan? Laten we naar de dieren toe gaan! We nemen de  bus of we nemen de trein. We gaan naar de plek waar een boel beesten zijn. We dansen als pinguïns en   sissen als slangen. We voeren de apen en vis wordt gevangen.
Kortom: blijf niet zitten op je stoel, maar speel mee met ‘beestenboel’!

plaats: in het speellokaal
duur: 2 x 1 uur
tijd: maandag of donderdag
kosten: € 165,-
groep: 1 t/m 4
code: BK081

BLUNDERS!
Dit kan ook echt alleen maar jou overkomen! Midden op straat bots je vol tegen een lantaarnpaal aan!  Omstanders lachen je uit en jij voelt het schaamrood op je kaken staan. Wat een blunder zeg! In deze workshop merk je hoe het voelt als alles mis gaat. En stiekem…kunnen we daar best om lachen!

plaats: in het speellokaal
duur: 2 x 1 uur
tijd: maandag of donderdag
kosten: € 165,-
groep: 5 t/m 8
code: BK088

CLIFFHANGER!
Piepende deuren, krakende treden…Op het hoogtepunt van de spanning stopt de scène. Deze
‘cliffhanger’ zorgt er voor dat we nieuwsgierig worden naar de afloop. In deze workshop gaan we op zoek naar spanningselementen. Enge geluidseffecten, sfeerbepalende muziek en spannende onderwerpen.   Durf jij mee te doen?

plaats: op school
duur: 2 x 1 uur
tijd: maandag of donderdag
kosten: € 165,-
groep: 7 en 8
code: BK306

naar boven


7 PRESENTATIE
Presenteren doen we elke dag op nieuw. Je presenteert jezelf of iets wat je gemaakt hebt. In dit hoofdstuk komen verschillende vormen van presentatie aan bod; op de foto, met muziek, in een verhaal of op het toneel.

7.1 BEELDEND

POËZIE EN FANTASIE; FESTIVAL 3D
Leerlingen maken kennis met verschillende kunstdisciplines en theater.
Ze krijgen op een ochtend twee workshops van vakdocenten in overleg. De school kan kiezen uit tekenen, schilderen, klei, textiel, sieraden, dans, muziek en theater.
Dit alles naar aanleiding van het Cees Buddingh Gorgel en Rijmproject.
Aan het eind van de ochtend wordt er van het gemaakte werk een expositie vormgegeven.
Ouders en belangstellenden kunnen hiernaar komen kijken. De werken gaan terug naar de school.
Daarvan worden 3 werkstukken uitgekozen en deze zullen later in het seizoen in de gemeente Barendrecht tentoongesteld worden.

duur: 3 uur
materiaalkosten: € 3,-
kosten: € 247,-
groep: 3 t/m 8
code: BK396

POËZIE EN FANTASIE; GORGELRIJMEN MET EEN KONINKLIJK TINTJE
Wat nou als zo’n gorgelfiguur aan de macht zou komen en op koningsdag op de troon zou zitten.
We gaan een statieportret maken van een gorgelfiguur. Dit doen we met gemengde technieken.
De werken worden geëxposeerd op de eerste koningsdag.
De mogelijkheid voor een presentatie.

duur: 2 uur
materiaalkosten: € 3,- per leerling
kosten: € 165,-
groep: 5 t/m 8
code: BK394

POËZIE EN FANTASIE; DECOR SCHILDEREN VOOR EEN GORGELPRESENTATIE
De groep laat zich inspireren door de gorgelversen. Ze gaan ontwerpen maken waar gorgelfiguren goed tot z’n recht komen. Wat is hun leefomgeving, schijnt de zon of regent het, wonen ze in de stad of het bos. Na de schetsfase worden de werken in het groot uitgevoerd, zodat de werken als decorstuk kunnen fungeren bij andere presentaties.
De mogelijkheid voor een presentatie.

duur: 3 uur
materiaalkosten: € 3,- per leerling
kosten per groep: € 247,-
groep: 5 t/m 8
code: BK390

STRIPTEKENEN; EXPRESSIES
In deze workshop leren de leerlingen een gezicht te tekenen in de juiste verhoudingen en hoe hierin een bepaalde expressies weergegeven kan worden. Vervolgens kiezen ze vier expressies en gaan deze tekenen. Om de leerlingen uit te dagen mogen ze ook een papiertje trekken met daarop een moeilijke expressie.
Aan het eind van de les worden een aantal tekeningen op het bord gehangen van de moeilijke expressies en moeten de leerlingen deze raden.
Benodigdheden: 3 vellen A4 of A3 tekenpapier per leerling, potloden, kleurpotloden, gum en een puntenslijper.

duur: 1 ½  uur
materiaalkosten: € 1,50 per leerling
kosten: € 125,-
groep: 5 t/m 8
code: BK334

POËZIE EN FANTASIE; GORGEL HOOFDDEKSELS
Hoofddeksels zijn van alle tijden. Hoofddeksels, hoeden, petten, pruiken en andere attributen voor op het hoofd, hebben een betekenis en een functie; feestmuts, politiepet etc.
In deze workshops gaan we hoofddeksels maken die verder gaan dan het hoofd. We laten ons inspireren door gorgelversen en maken een hoofddeksel die overgaat in een kledingstuk, waardoor we bij het dragen veranderen in een gorgelfiguur.
De groep geeft een show op de catwalk of maken een verhaal bij deze hoofddeksels, die tijdens een uitvoering uitgebeeld wordt.
De mogelijkheid voor een presentatie.

duur: 3 uur
materiaalkosten: € 3,- per leerling
kosten: € 247,-
groep: 6 t/m 8
code: BK393

naar boven


7.2 MUZIEK

VAARWEL GROEP 8
Deze workshop bestaat uit twee delen en vindt op één ochtend plaats. Het eerste uur bestaat uit het schrijven van een persoonlijke tekst waarin onder andere de volgende elementen verwerkt kunnen worden:

 • wie je bent
 • je hobby’s
 • je vrienden/vriendinnen op school
 • wat je later wil worden
 • naar welke school ga je
 • hoe je lagere school was
 • wat  je belangrijk vindt

Vervolgens gaan we allerlei oefeningen doen om het muzikaal zo goed mogelijk voor te bereiden voor het tweede uur. Daarin gaan we alle teksten opnemen, zodat we er een hele goede, vrolijke en muzikale cd van kunnen maken als herinnering voor later.

duur: 2 uur
materiaalkosten inclusief montage: € 110,- per groep
kosten: € 165,-
groep: 8
code: BK232

ZIZIB ZANGWEDSTRIJD 
Voor de twaalfde  keer organiseert ToBe cultuurcentrum  met financiële steun van de Gemeente Barendrecht  het spetterende zangfestijn Zin in Zingen in Barendrecht. Er wordt gebruik gemaakt van speciaal ontwikkeld zangmateriaal. De procedure is als volgt: Medio november/december 2013 ontvangt iedere school een brief met uitnodiging en inschrijfformulier van ToBe.
In januari 2014 is er een workshop/informatiebijeenkomst voor leerkrachten waarin een voorproefje gegeven wordt. U ontvangt tevens het liedmateriaal + CD.
Eind februari/begin maart 2014 ontvangt iedere deelnemende groep een zangworkshop.
De deelnemende scholen bepalen zelf welke groep meedoet in de finale. Is het aantal scholen meer dan 7, dan worden er voorrondes gehouden. De finale-afgevaardigden krijgen een tweede workshop, die meer op dans- en performance gericht is. Deze workshop is eind maart 2014.
Alle workshops vinden plaats in de Baerne, met uitzondering van de workshops voor scholen in Carnisselande. Zij krijgen de workshops op school. De finale-avond vindt april 2014 plaats in Theater Het Kruispunt. De middag hieraan voorafgaand is de generale repetitie. De groepen zingen 2 liedjes met een professionele live-band. De winnende groep, aangewezen door een vakkundige jury, ontvangt een wisselbeker. Het publiek bestaat uit fans: ouders, vriendjes enz. die via school een kaartje kopen.

plaats: de Baerne, Buitenlandse Baan 1
aanmelden via zizib@tobe.nl
kosten: € 50,- per deelnemende groep
groep: 6 t/m 8
code: BV065

naar boven


7.3 THEATER/DRAMA

POËZIE EN FANTASIE; SCHOOLMUSICAL MET THEMA
De projecten; gedichten maken, liedjes schrijven, rappen, verhalen maken en een theaterstuk maken, kunnen samengevoegd worden tot een schoolmusical.
Dit kan een musical zijn voor groep 8, maar ook een schoolbrede musical met een revue achtig karakter. Elke groep levert dan een aandeel. Er wordt dan gewerkt aan een gezamenlijke presentatie.
De mogelijkheid voor een presentatie.

duur: 5 uur
kosten: € 412,-
groep: 6 t/m 8
code: BK402

POËZIE EN FANTASIE; GORGELFIGUUR CENTRAAL IN THEATER
We gaan een theaterstuk maken waar gorgelfiguren een belangrijke rol spelen.
In de warming –up worden de gedichten gebruikt om in de sfeer te komen.  Er kunnen meerdere richtingen op gewerkt worden: ET variant; De gorgelfiguren als biotoop;  het gorgelfiguur als probleem in de samenleving. Er kunnen hier ook verscheidene thema’s als kapstuk gebruikt worden zoals, pesten, vriendschap, discriminatie, heldenverering, etc.
De mogelijkheid voor een presentatie.

duur: 5 uur
kosten: € 412,-
groep: 6 t/m 8
code: BK403

naar boven


8 FANTASIE
Fantasie is een vorm van wegdromen. Je eigen gedachtes de vrije loop laten. De projecten in dit hoofdstuk geven hier alle mogelijkheden toe. Er is altijd wel een aanleiding en natuurlijk wordt je fantasie in deze projecten een bepaalde richting gestuurd.

8.1 BEELDEND

POËZIE EN FANTASIE; GEVLEUGELDE  GORGELDIEREN VAN KERAMIEK 3D

Klei ontdekken en ermee spelen, naar aanleiding van gorgelrijmen en gedichten.
Al struikelend over eigen verzonnen woorden en gedichten zal hun fantasie geprikkeld worden en leiden tot het maken van een 3D object.
Hier zal dan met klei als basismateriaal op ingespeeld worden, waaruit fantasievolle gorgeldieren zullen ontstaan. Al dan niet met de combinatie van andere materialen. De leerlingen zullen verwonderd zijn dat er van een zo zacht materiaal, na het bakken op hoge temperatuur een echt stenen kunstwerk is ontstaan.
Deze gorgelwezens kunnen leiden tot een expositie in het centrum ’de Baerne’of de school of elders. Om de kwaliteit te waarborgen is hulp van de leerkracht en hulpouders gewenst.

duur: 2 ½  uur
materiaalkosten: € 2,50 per leerling
kosten per groep: € 206,-
groep: 3 t/m 8
code: BK391

POËZIE EN FANTASIE; EEN GORGELWEZEN KOMT TOT LEVEN 3D
Het uitwerken van een zelfgemaakt zogenaamd ’gorgelgedicht’ met diverse materialen tot een groot 3D kunstwerk. Een les waarbij leerlingen met plezier zullen ontdekken dat een idee heel anders kan uitpakken dan ze denken. Papier, ijzerdraad, touw, klei, papier-maché, vloeipapier, verf en nog allerlei zogenaamde restmaterialen die op het eerste gezicht waardeloos lijken, krijgen langzamerhand een gestalte in een driedimensionaal beest of ander wezen. Aan de orde komt het thema Poëzie en Fantasie met gorgelrijmen, materiaal, techniek en vormgeven, maar ook het oplossen van technische problemen die tijdens het werkproces naar voren komen. Dit "’ Gorgelwezen "’ zal gaan deelnemen in de tentoonstelling ergens in Barendrecht.

duur: 2 ½  uur
materiaalkosten: € 3,- per leerling
kosten per groep: € 206,-
groep: 3 t/m 8
code: BK392

POËZIE EN FANTASIE; EEN  "STOFFIG"  GORGELWEZEN 3D
Een object geheel gemaakt van zachte textiele materialen.
Als uitgangspunt zal door de klas als eerste een eigen gedicht of verhaaltje ’gorgelend’ gemaakt worden. Naar aanleiding hiervan zal er met textiel, andere zachte materialen, bindmateriaal gewerkt worden. Wie weet waar dit toe kan leiden: Een hangend, staand, bewegend, rijdend, maar vooral een zacht  Stoffig  ’Gorgelobject ’, welke het verhaal van het gorgeldier of wezen in zich draagt. Dit klassikale kunstwerk zal naar jullie eigen school gaan, maar mogelijk ook tentoongesteld worden  tijdens de Buddingh manifestatie.
De mogelijkheid voor een presentatie.

duur: 2 ½ uur
materiaalkosten: €3,50 per leerling
kosten: € 206,-
groep: 6 t/m 8
code: BK395

VERVREEMDING/VERVORMING IN HEDENDAAGSE KUNST
Hedendaagse kunst gaat onder andere over de vernieuwende en ongewone kijk naar de
vormen, mensen en wereld in zijn totaal. Hedendaagse kunst is het spelen met de vorm of een object. Door simpele en herkenbare vormen(vis, lamp, gezicht, schoen) als uitgaanspunt te gebruiken, worden de leerlingen op spelende wijze geactiveerd om buiten hun grenzen te denken. Vervolgens gaan leerlingen vormen opnieuw  interpreteren. Uiteindelijk ontstaat er, door vervreemding en vervorming van objecten,  een ongewoon en wonderlijk kunstwerk.
De leerlingen krijgen een korte training in het “conceptueel fouten maken”.
Iedere leerling krijgt een aantal voorbeelden van hedendaagse objecten op transparant papier. De bedoeling is om een compositie samen te stellen met behulp van de verschillende afbeeldingen. Ze gaan de vormen zodanig bij elkaar brengen dat er een nieuw vervormd object ontstaat.

duur: 1 ½ uur
materiaalkosten: € 3,- per leerling
kosten: € 125,-
groep: 3 t/m 8
code: BK332

naar boven


8.2 TAAL

NOEMENOEME
Deze les begint met een spannende tentoonstelling, die gaandeweg wordt onthuld: de knuffels van de leerlingen liggen onder een grote deken op een tafel in de kring.  De docent laat aan de hand van kinderboeken zien wat er allemaal kan gebeuren met die dierbare wezens. En dan mag iedere leerling  de naam van zijn of haar knuffel  noemen, erover vertellen en hem tekenen, met bijschrift van leerkrachten of de leerling zelf. Uiteindelijk gaat elke leerling met knuffel en tekening op de foto. Ouders zijn welkom bij deze les.

duur: 2 ½ uur
materiaalkosten: € 1,50 per leerling
kosten: € 206,-
groep: 1 t/m 3
code: BK279

VERHALEN IN PASTEL
Het vak tekenen vloeit in dit project naadloos over in schrijven en vice versa. Naar aanleiding van een verhaal via het vertelkastje, dat uitnodigt tot het vertellen van eigen ervaringen, schrijven de leerlingen hun eigen verhaal of geven dat vorm in pastel. Aan het eind van de les gaan de tekeningen in het vertelkastje en worden ze besproken.
Uitbreiding: Het is mogelijk om een uur extra te boeken, waarin het verhaal van de eigen droom wordt opgeschreven en voorgelezen, terwijl de tekening in het kastje zichtbaar is. In dat geval duurt het project een hele ochtend en heb je materiaal voor een prachtige tentoonstelling binnen de school.

duur: 2 uur
materiaalkosten: € 1,50 per leerling
kosten: € 165,-
groep: 3 en 4
code: BK047

uitbreiding: 1 uur ( € 82,50)
code: BK047a

DROMEN UITWISSELEN, SCHILDEREN EN OPSCHRIJVEN                                                  
Met dit project verandert de klas in no time in een dromenfabriek. Dat komt omdat het verhaal zó grappig is dat je wel moet denken aan je eigen vreemde ervaringen ‘s nachts, waar je niet zo snel over praat. Maar als het eenmaal begint, zijn kinderen niet meer te stoppen. Na een theatrale  inleiding kiezen ze uit hun eigen verhalen eentje die ze gaan schilderen. En dan, na de pauze, is er misschien nog  tijd om het verhaal op te schrijven. Met kop en staart. Want hoe werd je wakker? Lag je door het gevecht met het monster ook naast je bed? www.zoveelzinnenzoveelkleuren.blogspot.com

plaats: de school                                                                                                                    
duur: 2 uur
kosten: € 165,-
groep: 3 en 4
code: BK372

uitbreiding: 1 uur ( € 82,50)
materiaalkosten: €1,50 per leerling
code: BK372a

CREATIEF SCHRIJVEN

Creatief schrijven is vertellen, maar dan op papier. Vertellen over…..precies die dingen die normaal niet zo aan bod komen. Met voorbeelden uit de literatuur en oefeningen laten we zien hoe dat werkt. Het werkt altijd, maar je hebt een zetje nodig. Het verhaal staat na twee uur in de grondverf en de docent krijgt tips mee hoe je ze kunt verbeteren en presenteren.
Onderwerp in overleg. Mogelijke onderwerpen zijn: Koorts, verhuizen, vriendschap, de knuffel, verstoppen, dromen, dieren, regen, de stad etc.

duur: 2 uur
materiaalkosten: € 1,- per leerling
kosten: € 165,-
groep: 3 t/m 8
code: BK278

naar boven


8.3 MUZIEK

OPHELIA EEN MUZIKAAL VERHAAL                                                                                    Ophelia hoort haar vriend Joppe roepen: “Ooo - ik heb zo’n last van vlinders in mijn buik!” Ze gaat vlug op weg om hem te helpen. Misschien is hij wel heel erg ziek! Ondertussen vertellen haar vrienden elkaar over Joppes ziekte, en ieder dier maakt het nét iets erger...Deze vrolijke variatie op het klassieke doorfluisterspelletje gebruikt de ToBe docent als inspiratiebron om samen met de kinderen muziek te maken, te zingen en te bewegen op muziek.
duur: 2 x 45 min
kosten: € 125,-
groep: 1 en 2
code: BK373
minimaal 2 groepen per school

KLEINE BEVER EN DE ECHO; EEN MUZIKAAL VERHAAL
Kleine Bever voelt zich erg eenzaam en wil een vriendje hebben. Dan hoort hij opeens, aan de overkant van het meer, een stem van iemand die ook een vriendje wil. Hij stapt in zijn bootje en gaat op zoek.
Dit prentenboek over eenzaamheid en vriendschap wordt verteld en muzikaal omlijst door een muziekdocent van To Be. De leerlingen maken kennis met diverse instrumenten, leren liedjes, beluisteren muziek, bespelen instrumenten en bewegen op muziek.

duur: 2 x ¾ uur
kosten: € 125,-
groep: 1 t/m 3
code: BK289
minimaal 2 groepen per school

ALLE HENS AAN DEK!
Alle Hens Aan Dek! is een workshop met liedjes en theater met als thema de zee.
De leerlingen worden op een interactieve manier meegenomen op reis de wijde wereld in.
Het zeemansleven, de piraterij.
Verdeeld in teams zullen zij muzikale opdrachten uitvoeren waarbij zij zowel fysiek als intellectueel worden uitgedaagd.

plaats: in het speellokaal
duur: 1 uur
kosten: € 125,-
groep: 5 t/m 8
code: BK305

naar boven


8.4 THEATER/DRAMA

JEUGDTHEATERSCHOOL DORDRECHT
Bij Jeugdtheaterschool Dordrecht  is veel te beleven. Houd je van acteren, dansen en zingen, dan is JTSD dé plek voor jou. We dagen je uit je fantasie en verbeeldingskracht te gebruiken.

SPROOKJESFEEST                                                                                                  Assepoester is in paniek! Ze wil naar het sprookjesbal vanavond, maar ze is één van haar gouden schoentjes verloren. Wij gaan haar helpen! We reizen naar sprookjesland en zoeken ons suf.  Zou het ons lukken om het schoentje op tijd terug te vinden?

duur: 2 x 1 uur
kosten: € 165,-
tijd: maandag of donderdag
groep: 1 en 2
code: BK225

EN ZE LEEFDEN NOG …….
Klein Duimpje ontmoet Roodkapje.  De Zeven Dwergen zien na 100 jaar slapen Doornroosje en de twee boze stiefzusters van Assepoester. In twee uur tijd ontmoeten sprookjes of mythologische figuren uit verschillende sprookjes of mythen elkaar in de klas. En de sprookjesfiguren leven niet lang, lang geleden...nee ze leven nu. Peter Pan belt met een Iphone, de prins racet voorbij op een witte scooter, gympen in plaats van zevenmijlslaarzen…Bij Jeugdtheaterschool Dordrecht  kan het allemaal. De workshop duurt 2 uur en de school kan kiezen: 1 uur theater en 1 uur dans of
1 uur theater en 1 uur zang. Het lied of de dans wordt in de presentatie verwerkt. De groepen laten het resultaat aan elkaar zien.

duur: 2 x 1 uur
kosten: € 165,-
tijd: maandag of donderdag
groep: 3 t/m 8
code: BK299
minimaal 2 groepen per school

VERDIEPING; GOEDE REIS
We gaan op reis, dat is zeker. Maar waar gaan we naar toe? En……..komen we ook terug?
In een volle dag werken  twee docenten van Jeugdtheaterschool (ToBe) met de klas naar een korte presentatie over ‘aankomst en vertrek’. We gaan met de leerlingen op reis door de school: een klimdans op de trap, een ontroerende lied over heimwee in de wc en een woeste tocht met een vlot op de tafels van het lokaal. Het kan allemaal gebeuren! Wanneer een route door de school niet te organiseren is, is het ook mogelijk centraal te presenteren in bijvoorbeeld de gymzaal of aula.

duur: 2 x 5 uur            
kosten € 800,-   
groep: 3 t/m 8
code: BV098

naar boven


ALGEMENE INFORMATIE

VERVOER                                                                                                                                       SnelleVliet biedt transfers (wegbrengen én ophalen) binnen Barendrecht. De kosten voor groepen met minimaal 18 passagiers zijn € 3,90  per persoon. Tarief (inclusief 6% BTW) op basis van beschikbaarheid.  Reistijden zijn tussen 08.45 en 15.30 uur. Voorwaarde: Reserveren moet minimaal 2 weken voor vertrek via www.snellevliet.nl. Klik op inloggen boven aan de pagina, username: ToBe, password: 3300. Onderaan deze pagina kunt u de bus reserveren. Per e-mail ontvangt u een bevestiging van de rit. SnelleVliet Touringcars b.v.
Contactpersonen: Jeffrey de Lizer & Desiree van der Velden, telefoon: 078-6920140 / 078-6920141  e-mail: groepen@snellevliet.nl

naar boven


 

DE KOSTEN
De kosten van de projecten in het Kunstmenu staan onder de projecten vermeld. Dit geldt ook voor de materiaal- en huurkosten. Vanwege de stijgende kosten zijn wij genoodzaakt eenmalig per school € 7,50 administratiekosten te rekenen.

naar boven


AANMELDEN

U kunt zich aanmelden via het inschrijfformulier.
Verzend uw formulieren vóór de zomervakantie naar onderwijs@tobe.nl.
Nb. U kunt gedurende het gehele schooljaar gebruik van dit aanbod maken en inschrijven!

Mocht het door u aangevraagde project niet door kunnen gaan, dan dient u dit zo spoedig mogelijk aan ons te melden. Bij niet tijdig afmelden, is ToBe helaas genoodzaakt de kosten bij u in rekening te brengen.
2 weken van te voren:  50%
1 week van te voren: 75%
In de uitvoeringsweek: 100%

naar boven


 

CONTACT
ToBe cultuurcentrum
Hoofdlocatie: Energiehuis, Noordendijk 148, 3311RR Dordrecht
Voor planning en organisatie:
Afdeling onderwijs
Telefoon: 088-888 5320
E-mail: onderwijs@tobe.nl

naar boven


 

TOBE CULTUURCENTRUM
ToBe cultuurcentrum streeft ernaar om kunst & cultuur, als doel en/of middel, structureel op het programma van (brede) scholen, kinderopvangorganisaties, wijken en andere relevante organisaties te krijgen. Hiervoor ontwikkelt en organiseert zij projecten op het gebied van kunst en cultuur voor het onderwijs, de brede school en in de wijken. ToBe wil dienstverlenend zijn naar scholen, gemeenten en andere kunst- en cultuurinstellingen, als intermediair, coördinator, adviseur en organisator.
ToBe cultuurcentrum biedt een aanbod van cultuureducatieve projecten voor alle leerlingen, zowel binnen als buiten schooltijd. Ook levert zij veelvuldig ‘maatwerk’ projecten die tot stand komen in overleg. Daar waar mogelijk probeert ToBe samenwerkingsverbanden tot stand te brengen die leiden tot gezamenlijke nieuwe projecten, activiteiten of trajecten.
ToBe biedt tevens lessen en cursussen aan voor kinderen en volwassenen op het gebied van muziek, dans, beeldende vorming, theater en multimedia. ToBe organiseert ook festivals en evenementen en exploiteert de Popcentrale.

naar boven


DE BAERNE
Met de Baerne beschikt ToBe over een prachtige culturele locatie waar véél gebeurt, voor zowel kinderen als volwassenen. Er worden lessen en cursussen  gegeven in muziek, beeldende vakken en theater. Bovendien geeft de BaerneZaal mogelijkheden voor concerten, tentoonstellingen, workshops etc. Bij elkaar een zeer breed palet aan culturele kleuren en klanken. ToBe Barendrecht hecht er waarde aan dat basisscholen in Barendrecht de gelegenheid krijgen om kennis maken met de mogelijkheden, die de Baerne biedt op het gebied van cultuureducatie. Het Kunstmenu biedt die mogelijkheid omdat er projecten worden aangeboden die door ToBe docenten worden verzorgd, zowel op de scholen als in de Baerne. Daarnaast verzorgt ToBe in het kader van het Kunstmenu het ZiZiB zangfestival. Naast het Kunstmenu onderhoudt ToBe ook contacten met een aantal scholen als het gaat om (beleidsmatige) ondersteuning van culturele activiteiten of cursussen.

naar boven

 

beeldend
dans
multimedia
 Afdrukken
19/06/2013 | disclaimer